28 januari 2022

Cocktail shakers zijn er niet alleen voor de show

2 min read

Het heeft altijd iets stijlvols, een bartender die met krachtige bewegingen een hypnotiserend klikgeluid maakt met ijs in een cocktail shaker. Met de wetenschap dat er na al die indrukwekkende handelingen een verfrissend drankje naar je onderweg is. Het lijkt allemaal enorm simpel, maar er gaat toch aardig wat kennis aan vooraf om een goede cocktail te maken.

Een goede cocktail hangt af van het juiste recept, de tijd dat het moet worden geschud tot het type shaker wat ervoor gebruikt wordt. Dit zijn allemaal factoren die nuance geven aan de uiteindelijke drank waardoor de cocktail shaker een onmisbaar hulpmiddel is geworden. Er zijn verschillende vormen shakers op de markt, maar de allerbekendste zijn wel de Boston Shaker en de Cobbler Shaker.

Waarom je drank schudden, terwijl je ook kan roeren?

Het belangrijkste doel van een cocktail shaker is om alle ingrediënten van de drank volledig te integreren, zodat je met een goed recept een heerlijk homogeen drankje serveert. Het is een grondige manier om een drankje te mixen, daarom wordt het bij de meeste cocktailrecepten aanbevolen.

Natuurlijk kun je een cocktail ook roeren, maar het is een hemelsbreed verschil met de geschudde versie. Zet beiden naast elkaar en je zult merken dat met een cocktail shaker de ingrediënten grondiger zijn gemengd. Het voegt ook iets toe waardoor het drankje bruisender wordt en meer karakter krijgt.

Cocktail zonder alcohol

De cocktail shaker is niet alleen voor alcoholische dranken. Het is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die van een ‘mocktail’ houdt of om een heerlijk glas verse limonade te mixen. De belangrijkste doelen van een cocktail shaker is om de ingrediënten te koelen, mixen en als laatste te beluchten. Dit kan alleen gebeuren door het in zijn geheel te schudden.

Of je nu de tweedelige Boston shaker of de driedelige Cobbler gebruikt, beide zijn meer dan voldoende om een heerlijke cocktail te mixen. Maar ieder op zich heeft zijn eigen subtiele voor- en nadelen. Dit heeft alles te maken met de afkoeltijd van de cocktail, bij de een is namelijk het contactoppervlak ijs en vloeistof op een bepaald moment kleiner. Wil je allerlei heerlijke drankjes ontdekken dan is een cocktail shaker echt de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *