smullen

Het lekkerste kippenragout recept

Vol-au-vent, wie kent het niet? De Franse keuken is heerlijk, en de vidé met kippenragout is daar zeker geen uitzondering op. Zoals zoveel gerechten is ook de vol-au-vent die wij kennen een ongelukje geweest. De kok gebruikte per ongeluk bladerdeeg in plaats van kruimeldeeg, waardoor het pasteitje was ontstaan. Veel culinaire hoogstandjes raken zo ingeburgerd, dat ze kant en klaar verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Nou ja, de bakjes van bladerdeeg moet je zelf afbakken, en de ragout hoeft uit het blik alleen maar even opgewarmd te worden. Lekker makkelijk. En lekker, totdat je dit kippenragout recept hebt geproefd, dan wil je dat blikvoer echt niet meer. Die bakjes kun je overigens ook zelf maken, maar dat is best een klus. Elke amateur kan daarentegen dit kippenragout recept volgen en iets lekkers op tafel zetten. Snel een keer proberen dus!

kippenragout recept

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 liter kippenbouillon
  • 400 gram kipfilet
  • 250 gram champignons
  • 120 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 1 deciliter kookroom
  • 1 ui
  • 3 takjes peterselie
  • 1 stukje foelie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel citroensap

Bereiding;

Doe de bouillon met de foelie, laurier en kip in een pan, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat de kip gedurende één uur treken.

Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de groenten aan. Voeg de bloem eraan toe en laat de ontstane roux garen terwijl je blijft roeren. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Schep de kip uit de bouillon en pluk met twee vorken in kleine stukken. Ontdoe de bouillon van het vet en de kruiden.

Zet de roux weer op een laag vuurtje en voeg in kleine delen de bouillon toe. Roer tot deze is opgenomen en voeg bouillon toe totdat de roux mooi glad is. Kook een kwartiertje zachtjes door.

Voeg de stukjes kip toe en kook deze nog 5 minuten mee. Maak de ragout af met de room en het citroensap en verwarm tot ze de gewenste dikte heeft.

Serveer de kippenragout in pasteibakjes en garneer met peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *