30 november 2021

Het proeven van wijnen over de gehele wereld

3 min read

In de wereld produceren en drinken we erg veel wijn. De wijnen worden gemaakt van unieke druiven en hieruit ontstaan unieke alcoholische dranken. Het Franse gebied rondom Bordeaux is bijvoorbeeld een erg populaire wijnstreek, maar ook Spanje en Chili weten bijzondere wijnen te produceren. De wijnen beschikken over een eigen speciale smaak, maar hoe beschik jij nu over deze wijnen en wat is nu de beste manier om deze wijnen te proeven?

Het aanschaffen van vele internationale wijnen

Wanneer je jouw wijnkennis wilt verbreden en kennis wilt maken met verschillende smaken van wijnen, is het aan te raden om een kijkje te nemen tussen de verschillende internationale wijnen. Zo zijn er vele Franse wijnen die afkomstig zijn uit de omgeving van Bordeaux, zijn er Spaanse, Chileense en nog veel meer soorten wijnen die je kunt combineren voor een wijnproeverij. Je kunt gemakkelijk wijn bestellen via verschillende Nederlandse websites. Deze webshop importeert de wijnen uit de beste wijnstreken, waarna jij een juiste collectie kunt samenstellen uit het assortiment!

Dé manier om wijnen te proeven 

Wanneer je nu eenmaal de juiste wijnen hebt geselecteerd, is het tijd om je vrienden uit te nodigen en kunnen jullie starten met de wijnproeverij. Echter gebeurt dit wel volgens een strikt stappenplan, om zo de wijn op de juiste manier te kunnen proeven. In vier simpele stappen kun je de wijn proeven!

Het kijken naar een glas

In eerste instantie is het van belang om goed te kijken naar het glas en deze tegen een neutrale achtergrond te houden. De tint van de wijn zal verraden om welke druif het gaat. Rood gaat van lichtrood naar roestig bruin, wit gaat van jong groen naar oud geel en zo zal de rosé ook alle kanten opgaan.

Wals je glas

Wanneer je goed hebt gekeken naar het wijnglas, is het tijd om de wijn te walsen. Je zet je glas op de tafel en draait het voorzichtig in het rond, waardoor de wijn rondjes zal draaien in het glas. Doe dit wel voorzichtig, want wijnvlekken verdwijnen niet zo makkelijk uit je kleding!

Kort en krachtig ruiken aan de wijn

Na het walsen van de wijn, is het tijd om kort en krachtig te ruiken. Stop je neus in het glas tot je net niet de wijn zult raken, waarna je kennis maakt met verschillende aroma’s tegelijkertijd. De reuk van de wijn is vaak een persoonlijke associatie, maar je zult in ieder geval een specifieke geur ruiken van de wijn!

Slurpen en proeven maar!

Slurpen, het klinkt misschien een beetje ordinair en het is normaal gesproken ook niet echt gewenst aan tafel, maar dit is wel de manier om wijn te gaan proeven. Vervolgens ‘kauw’ je als het ware de wijn, zoals mondwater. Doe dit niet al te lang, waarna je de wijn langzaam kunt doorslikken of uitspugen. 

Na deze stappen te hebben doorlopen, heb je op de juiste manier kennis weten te maken met de geur en smaak van de wijnen. Bepaal de afdronk, kies je favoriete wijn en maak tijdens het wijnproeven vooral erg veel plezier met elkaar. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *