29 november 2021

Ken de achtergrond van jouw favoriete drankje

2 min read

Jouw favoriete drankje, dan hebben we het natuurlijk over een heerlijk, warm, vers gezet kopje koffie. En gelijk heb je, want hoe fijn is het als die geur van koffie ’s ochtends in een vlaag voorbij komt en jij weet dat je de dag weer kunt beginnen. Oké, we kunnen heus wel zonder kopje koffie onze dag beginnen maar je humeur en energielevel kan niet gegarandeerd worden. Want dat is wat koffie doet, het geeft energie. Of zit dat tussen onze oren en lijkt dit alleen maar zo? Eigenlijk is het best vreemd dat veel mensen niet weten waar koffie vandaan komt en wat de werking nu precies is. En dat terwijl we meerdere keren per dag ons favoriete wandelingetje naar ons favoriete apparaat maken. In deze blog lees je meer over koffie. Extra voordeel: de volgende keer als je die ongemakkelijke collega weer bij het apparaat treft heb je deze keer wél een gespreksonderwerp.

Oorsprong en verspreiding

Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Of tenminste, het gebied wat nu Ethiopië is. Daar groeide de koffieplant, de Coffea Arabica, in het tropisch regenwoud, waar de koffiebonen eerst als medicijn werd gebruikt. De Arabieren brachten de koffieplant over naar Jemen en later werd de monopolie op koffie doorbroken. De koffieplant werd verspreid naar diverse Europese kolonies en Midden- en Zuid-Amerika. In de tussentijd werden wel meer dan honderd koffiesoorten bekend, maar de meesten bleken niet geschikt voor consumptie.

Zo wordt koffie gemaakt

Je zult je wellicht afvragen hoe jouw favoriete drankje nu wordt gemaakt vanuit zo’n boon. Koffiebonen hebben nog zo'n acht maanden nodig om te rijpen nadat ze van de plant worden geplukt. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Vervolgens worden de bonen in water gedaan, waarna de onrijpe bonen er tussenuit worden gehaald. Vervolgens wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen in de zon gedroogd. De bonen worden iedere paar uur omgeroerd, waarbij het belangrijk is dat de bonen niet te droog worden. Nadat de bonen zijn goedgekeurd worden ze gebrand. Met een beetje olie worden ze in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen.

Koffiesoorten

Wanneer je zelf koffie begint te drinken zul je al snel merken dat je verschillende soorten koffie kunt kopen. Zo kun je koffiebonen kopen, verse koffie, gemalen koffie, voordeelpakketten of juist ongebrande koffiebonen. Onze favoriet blijft toch de verse koffie. Ga jij binnenkort ook weer koffie kopen? Vraag dan eens aan de medewerker of barista welke hij of zij zou aanraden. Zo maak je zeker een goede keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *