29 november 2021

Onze favoriete gerechten voor thuis

3 min read
keukenmachine

Als je onze website met enige regelmaat bezoekt dan weet je dat we groot fan zijn van lekker eten, iets wat we dan ook graag met jou delen. Helaas hebben we vandaag de dag steeds minder tijd om gezonde maaltijden klaar te maken, maar gelukkig zijn er genoeg maaltijden die eenvoudig klaar te maken zijn. In dit artikel delen we onze favoriete gerechten met jou. Dit zijn gerechten die we aan het begin van de week klaarmaken zodat we altijd wat in de koelkast hebben. 

Hummus

Het is altijd goed om wat hummus in de koelkast te hebben. Hummus is een gerecht uit het midden oosten, gemaakt van kikkererwten, tahini, specerijen en verse herbs. Met een blender of een keukenmachine vermaal je alle ingrediënten tot een zachte saus die je op brood kunt smeren, als dipsaus kunt gebruiken of gewoon rechtstreeks kunt eten. Het grote voordeel aan hummus is dat het een gezonde snack is wanneer je in de avonduren bijvoorbeeld honger krijgt. Daarbij is het ook heel eenvoudig klaar te maken, alhoewel je de gedroogde kikkererwten wel eerst moet koken.

Verse juices

Misschien heb je niet altijd tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken, maar een verse juice is zo gemaakt. Het voordeel van een juice van groenten is dat je vele groenten in één keer kunt eten. Een slowjuicer is daarom een goede investering. Een juice blijft helaas niet zo lang goed. Deze kun je dus het beste gewoon altijd vers maken. Een nadeel van een juicer is dat ze vaak lastig schoon te maken zijn, maar voor de gezondheid is het absoluut de moeite waard. 

keukenmachine

Tomatensaus

De meeste mensen kopen tomatensaus in de supermarkt. Jammer, want tomatensauzen uit de supermarkt smaken heel slecht; er zitten veel smaakmakers in een en andere ingrediënten om het lang goed te houden. Het voordeel van een huisgemaakte en lekkere tomatensaus is dat je deze kunt gebruiken voor vele gerechten: van een dipsaus tot pasta en pizza. Ook is een goede tomatensaus zeer geschikt voor het maken van geroosterde eieren in tomatensaus. Een goede tomatensaus laat je lang op het vuur pruttelen met verse kruiden zoals basilicum, tijm en oregano. Eventueel kun je wat vet van kokosnootmelk of crème toevoegen.

Peri-peri

Net als een tomatensaus kopen veel mensen kant en klare gerechten. Dat is naar mijn mening een gemiste kans. Kant en klare maaltijden smaken naar mijn mening niet goed en zitten vol met rommel. Een piri piri saus is slechts een kwestie van het vermalen van ingrediënten. Je hoeft dus niks te koken en hebt altijd een lekkere dressing in de koelkast. Deze kun je gebruiken voor een salade, voor taco’s of voor een pasta. Ook werkt het goed met kip, zowel geroosterd als gefrituurd. Na het frituren kook je eerst de piri piri en vervolgens voeg je de gefrituurde kip toe.

Huisgemaakte jam of notenpasta

Ik heb nooit begrepen waarom mensen kant en klare jam en notenpasta kopen. Zeker niet wanneer ze 5 euro voor een 200 gram pot amandelpasta betalen. Een keukenmachine is jouw beste investering waarmee je de noten binnen enkele minuten tot een notenpasta hebt vermaald. Een nadeel is dat er veel schoonmaakwerk bij komt kijken. Een jam maken neemt iets meer tijd in beslag, maar je krijgt er veel meer jam voor terug en met minder suiker dan de jams die je in de supermarkt koopt. 

Taco’s of burrito’s

Taco’s en burrito’s kun je op zich nog wel in de supermarkt kopen – ze zijn alleen wel aan de dure kant. Deze kun je best eenvoudig zelf maken wanneer je een deegroller in huis hebt en eventueel een deegmachine, wat je een hoop kneedwerk bespaard. Taco en burrito’s maak je met maismeel of gewone bloem. Als je er volgens een hoop gemaakt hebt, bewaar je deze in de koelkast. Het is trouwens wel eenvoudiger om ze met gewone bloem te maken, aangezien deze wat makkelijker uit te rollen is. 

Waarom alles huisgemaakt maken?

We snappen heel goed dat je geen tijd en zin hebt om alles thuis te maken. Bepaalde dingen kun je ook prima in de supermarkt kopen. Maar wij hebben toch liever verse ingrediënten. Als je eenmaal de smaak kent van verse ingrediënten dan vind je alles wat voorverpakt is gauw niet zo lekker meer. Gelukkig zijn er ook steeds meer speciaalzaken die alles kant en klaar verkopen, maar waarbij er wel een beperkte geldigheid is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *