30 november 2021

Portugese wijnen

3 min read

Wanneer je een wijnliefhebber bent en dan ook nog eens vakantie gevierd hebt in Portugal, dan moet je kunnen beamen dat de Portugese wijnen de lekkerste wijnen zijn die er bestaan. Ondank Portugal niet direct als wijnland gezien wordt, heeft dit prachtige land maar liefst 14 wijnregio’s! Binnen deze regio’s zijn weer verschillende DOC’s te vinden. DOC staat voor Denominação de Origem Controlada. Hier worden onder strikte wetten en specifieke geografische grenzen kwalitatieve wijnen gemaakt van overheerlijke en unieke druivenrassen. De meeste Portugese wijnen zijn overigens een blend van verschillende rassen druiven. 

Portugese wijnen bijna niet te koop in Nederlandse winkel

Portugese wijnen zijn er in allerlei soorten. In Portugal worden er rode, witte en rosé wijnen gemaakt. Maar ook Port, Vinho Verde en zelfs heerlijke wijnen met bubbels vind je hier. Maar wanneer je naar een Nederlandse slijter of wijnwinkel gaat en daar vraag om een Portugese wijn, dan zul je versteld staan. De winkelier kan je zeer waarschijnlijk slechts enkele flessen tonen. Waarom er bijna geen Portugese wijn te koop is in de Nederlandse winkels is een raadsel. Deze wijnen zijn van topklasse en ook nog eens goed betaalbaar. Gelukkig kun je geïmporteerde Portugese wijn wel kopen via een webshop. Dankzij een naar Nederlands vertaald etiket en een Portugese wijn gids op deze website vind je heel eenvoudig een wijn die precies bij jouw smaak of gerecht past. 

Het wijnetiket lezen voordat je een goede keus maakt

Op de etiketten van Portugese wijnen vind je de duiding DOC of Vinho Regional. De wijnen op de website vallen onder de categorie Vinho Regional. Daarnaast vind je het woord Quinta dat staat voor wijndomein. Op deze manier kun je dus achterhalen waar de fles wijn waar je oog op gevallen is precies vandaan komt. Ook kun je achterhalen welke verschillende druivenrassen de wijn vullen. Het Portugese woord voor druivenrassen is castas. Soms kom je daarnaast het woord Garrafeira tegen. Dit betekent dat de wijnmaker ofwel de enologico gebruik gemaakt heeft van houtrijping zoals dat ook het geval is bij bijvoorbeeld de Spaanse Reserva. Ondank je nu met deze Portugese woorden het wijnetiket van deze overheerlijke wijn kunt vertalen staan op deze website de woorden gewoon in het Nederlands omschreven. Daarbij wordt ook vermeld welke afdronk de wijn heeft en bij welk gerecht deze het meest tot zijn recht komt. 

Heb jij een lievelingswijn uit een ander land?

Dankzij de handige Portugese wijnen gids op de website kun je eenvoudig een vervanger vinden en jouw geliefde wijn uit een ander land. Drink jij bijvoorbeeld graag een droge Riesling, een Pinot Blanc of een droge Chenin Blanc? Probeer dan eens de Portugese wijn Arinto of Pederna. Houdt je van aromatische frisse wijnen ga dan voor de Loureiro. Ben jij een liefhebber van Viogner, Torrontes of Rousanne? Dan is de Fernào Pires de meest geschikte keus voor jou. Port en Vinho Verde zijn vast herkenbaar voor je, maar heb je ooit gehoord van Castelão? Dit druivenras groeit alleen in Portugal en nergens anders ter wereld. Wil je eens een speciale wijn proberen? Kies er dan één uit die gemaakt is van dit ras druiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *